My Blog
Sluiting vaarseizoen YVLA 2014
07/10/2014
20-21 september

Om het vaarseizoen af te sluiten, planden we een tweedaagse ( sommigen maken er een 4- daagse van) naar Gent. Haven van afspraak: de Lindelei, bij Honoré en Emmy.
Wat trekt ons naar Gent? De twee-jaarlijkse lampionnentocht langsheen de Gentse wateren... De Clicquot, lid van Yvla, met thuishaven Deinze, zal meevaren!
De Lucima vertrekt al donderdag en neemt de kapitein en matroos van de Amaryllis mee.
Vrijdag laten de Magyl en Pacific de trossen los.
Op zaterdag om 9u starten de motoren van Majul, Typhoon II en Ran.
Bezoek Gent, shopping, boodschappen (is niet hetzelfde!), siësta, elk zijn goesting, maar om 17u30' trakteert het feestcomité met receptie op het gelegenheidsterras van de Majul. Kennis maken, vriendschappen worden beklonken, straffe verhalen komen boven ( en straffer naarmate de flessen minderen), vakantieherinneringen, adviezen en tips gaan over en weer, uitwisselen van leuke adresjes, handige websites, we leerden weer bij!
Tegen 21 uur installeren we ons op onze bootjes om de lampionnentocht te aanschouwen. We verlichten en bevlaggen ons en zwaaien en dansen enthousiast mee, met lampjes in de hand. Een mooi schouwspel van 1 uur lang, met toch wel een honderdtal bootjes van klein tot groot. De Clicquot krijgt een staande ovatie...

De grote eierenbak van de zondagmorgen op de Majul valt letterlijk in het 'regen'water, maar niet getreurd, om 11 u is het droog en vliegen de duiven uit: vogelkooi kopen, fietstochtje, champagne met oesters op de Kouter, socializen met andere booteigenaars in de haven: voor elk wat wils!
Afspraak: 13u vertrek naar Oudenaarde!
De Ran is weer een beetje te laat, maar samen met de Majul halen ze de anderen in op de Schelde en kunnen we samen de sluis van Asper nemen.
We varen aan een rustig tempo van 8 à 9 km/u naar de sluis van Oudenaarde. De wind in de rug, beetje bewolkt, maar zonnig, met een temperatuur van tegen de 20 graden... 't Leven kan toch simpel zijn...

Straks wacht ons nog een aperitief en stoverij met friet, traktaat van het Yvla. Benieuwd naar de 'officiële' speech van de havenmeester.


Uitstap naar Beernem
06/05/2012

Voor onze eerste gezamenlijke uitstap kunnen we terug blikken op een leuke ervaring.
Alle boten en bemanning waren stipt op de afspraak zodat we op het afgesproken uur de haven konden uitvaren met bestemming Gent. De sluizen van Oudenaarde en Asper stonden voor ons klaar met groen licht. ( was echter geen afspraak met de havenmeester)
In Gent konden we volgens keuze onze ligplaats kiezen, met als enige afspraak, zondag om 13.00u samenkomst in G.L.V Gent om samen naar Beernem te varen, en 3u later aan te meren in de prachtige haven van WSVB waar de havenmeester ons opwachtte en ons de plaatsen aanwees.
In het clublokaal werden menige pintjes genoten, zowel voor als na de gezamenlijke maaltijd.
Vanaf de maandag was iedereen vrij te kiezen, zodat er bootjes doorvaarden naar Brugge, terwijl andere verkozen naar Gent terug te keren, met opnieuw vrijheid van keuze van ligplaats.
Op dinsdag 1 mei was de afspraak om 13.30u op het kruispunt Merelbeke- Bovenschelde en wonder boven wonder kwamen op het zelfde uur de boten samen van Brugge - Gent Glv en Portus Ganda op de afgesproken plaats.
De sluizen van Asper en Oudenaarde werden vlot genomen en omstreeks 17.00u konden wij opnieuw in onze vaste ligplaatsen in Oudenaarde aanmeren.
Wat we echter niet wisten, was er een ' dichtster Stiene ' in de groep die onderstaande gedicht liet voorlezen;
Uitstap Oudenaarde - Beernem 28/4-1/5/20120
   Naar Beernem gingen ze alle acht
   Yachting Vlaamse Ardennen aan de macht
   De " Lucima" uiteraard op kop
   De sluis van Oudenaarde de eerste stop
   Ging maar al te graag mee de " Amaryllis"
   zolang er in GLV een plaatsje is
   De "Majul" was weer tegendraads
   en zocht in Gent een andere plaats
   Reeds van vrijdag lag de "Vita" in de Lindelei
   zondagmorgen vast ontbijt met ei
   De "Blue Eyes"deed lekker mee
   terwijl Stiene weg was met hun BMW
   Na Beernem ging de "Amber" naar Portus Ganda
   Na een lange aperitief dansten ze net niet de samba
   De "Majil" hield zijn honden meesterlijk in bedwang
   maar voor de plaspauze betaalde hij wel een drank
   De "Ran " was deze maal ook van piket
   wou wel varen zonder vaarvignet
   Vanuit Brugge - Ganda of GLV
   we kwamen weer samen om kwart voor twee
   3u later in groep uit Oudenaarde sluis
   Onze leuze is : samen uit - samen thuis

Iedereen tevreden over onze uitstap, en menige vroegen reeds een datum voor de volgende uitstap, de gekozen formule, met vrije dagen was zeer positief bevallen


Havenfeesten Oudenaarde
05/05/2012

De Oudenaardse havenfeesten gaan jaarlijks door op het eerste weekend van Juli
Reeds meerdere jaren is er sprake dat de stad Oudenaarde de " Scheldekop" zou opnieuw inrichten om aan de wijk Pamele een nieuwe toekomst te bieden.
Een prachtig plan met appartementen - gebouwen en een prachtig havengebouw zullen in de eerstvolgende jaren verrijzen.
Om dit mogelijk te maken dienden de bestaande gebouwen ( alwaar onze havenfeesten plaats vonden ) te worden afgebroken, en op dit ogenblik ligt alles plat.
Een nieuw mogelijkheid was te verhuizen naar de parkingplaats dicht bij onze kantine, maar op half april zijn daar de werken begonnen met het aanleggen van een mooie parking voor 30 auto's,de werken werden begroot op 40 werkende dagen.
Om deze reden besliste de RVB de havenfeesten dit jaar niet in te richten. Onze datum (eerste weekend van juli )blijven we echter behouden voor de volgende jaren