Een sluier van mysterie dwaalt door het gebied                       Vleermuizen

Het gebied straalt daarbij ook nog eens een mysterieus gevoel uit. Wandel maar eens door de Silsommoerassen en bossen in de sluier van ochtendlijke nevel, de avondschemer met een kreet van wateral of steenuil , het geblaf van  een ree, vos of op de achtergrond… en dan duikt tijdens de wandeling het beeld van de zwarte madam op. Tijd voor legenden en verhalen. De zwarte madam is een op een hoge stenen sokkel geplaatste O.L.Vrouwbeeld op de grens met Nederokkerzeel en Erps-Kwerps. Er bestaan diverse legenden omtrent dit beeld. Zo bestaat er het verhaal dat op deze plaats rond middernacht stemmen hoorbaar waren. Deze lokten de bezoekers de Molenbeek in, waar ze verdronken. Later richtten de eigenaars van het kasteel Balkemolen hier een Mariabeeld op.

In de zomer vergezellen Weidebeekjuffers Libellelangs de oevers van de Molenbeek de zwarte madam. De brede donkerblauwe band in de vleugels maakt de in Vlaanderen zeldzame Weidebeekjuffers zo bijzonder.

Als van de Zwarte Madam vertrekkende wat verder stroomopwaarts de Molenbeek volgt vind je de Stenen Goot. De stenen goot is ‘een middeleuws bouwwerk’ waar de Molenbeek over de Weesbeek stroomt.  Dit is natuurlijk niet altijd zo geweest. Oorspronkelijk liepen beide beken naast elkaar. Door het maken van dit stenen aquaduct en het graven van een verbindingsgracht werd de Molenbeek over haar zusterloop de Weesbeek. Op deze wijze kon het water van de opgestuwde Molenbeek diverse molens voeden.

 

Om er voor te zorgen dat we zoveel mogelijk mensen van dit moois en avontuurlijks kunnen laten genieten en beleven hebben we de voorbije 2 jaar gewerkt aan een ambitieus openstellingplan...